30 Ocak 2014 Perşembe

Bebek bakım odasının cinsiyeti: Kadın

Geçmişte yaşadığım bir sorun, sanırım blog yazmaya başlamadan önceki bir sorun, izlediğim bir tartışma programıyla birlikte hatırıma geldi.

Alış-veriş merkezlerindeki bebek bakım odalarını bilirsiniz... Alt değiştirmek için girdiyseniz şanslısınız (öyle misiniz acaba?), emzirmek için girdiyseniz odayı sarmış kaka kokusunu emzirme süresince ciğerlerinize çekersiniz, ohh miss. Bebeğin kakasından ne olacak, demeyin. 5-6 kakalı bezi bir odada 1 saat bekletin ve görün. Bir emzirme odasıyla, alt değişim odasını ayırmak bu kadar mı zor? Araya paravan yap arkadaşım, ben mi söyleyeceğim? Mühendisin var, mimarın var... Ha bazısı da var ki içeri sığarsan ne ala! Kocaamaaan alış-veriş merkezine bebek bakım odası diye ardiye odasını ayırıyorlar herhalde?

Ama asıl takıldığım konu ise başka:


Bir baba, çocuğuyla alış-veriş merkezine gelemez mi?

Düşünsenize, baba çocuğuyla geliyor ve alt değişimi yapamıyor...Niye? Çünkü orası aynı zamanda emzirme odası ve içerisi memeler fora kadınlarla dolu! Emzirme dönemi sona ermiş bir çocuğu biberonla her yerde besleyebilirsiniz ama popişini temizleyemezsiniz. Bu odaların hazırlanışından ülkemizin bakış açısını ve insanımızın bilinçaltını rahatlıkla okuyabilir, babayla çocuğun ilişkisinin salt anneye bağlanmış olduğunu görebilirsiniz.

O kadar üzülüyorum ki... Bizim velet jenerasonun (her jenerasyonda olduğu gibi) bir öncekinden daha şanslı olduğu ve daha bilinçli anne-babalarla büyüdüğü tartışılmaz. Aynı sosyal gelişimi yaşamıyor mu bu yapıları yapanlar? Niye böyle ayrıntıları düşünmezler?

Hepsi insanca yaşamak için, başka bi'şey değil.


1 yorum:

  1. Bu konu daha çocuk sahibi olmadan dikkatimi çekmişti, kesinlikle doğru. Çocuklar yalnızca anneyle gezebilir,anneyle vakit geçirebilir deniyor sanki zorla

    YanıtlaSil