21 Mayıs 2014 Çarşamba

HASTALIKLARA DOĞAL ÇÖZÜMLER 1 - ÖKSÜRÜK İÇİN İÇECEK

Soğuk algınlığı ya da gribal enfeksiyon nedeniyle boğazınız ağrıyorsa ya da öksürüyorsanız, bu tarifi deneyin, bir daha ıhlamur'muş, nane-limon'muş yüzüne bakmazsınız...demiyorum tabi :) Hepsinin yeri ayrı.
1 bardak içecek için cezveye konulacaklar:
1/2 bardak süt
1/2 bardak su
1 dolu çay kaşığı tane karabiber
1 dolu çay kaşığı zencefil
1 dolu çay kaşığı zerdeçal


Kaynatılır, sıcak sıcak içilir. Oh mis!

Miktarlar damak tadına göre artırılıp, azaltılabilir. Naçizane tavsiyem artırın ama azaltmayın. Önemli nokta suyu, süte eşit oranda karıştırmaktadır. Kaynatma sırasında buharlaşma oranı düşünülerek su ve süt miktarı yarım bardağı biraz aşacak şekilde ayarlanabilir.

Biraz tatlandırmak için 1 kabuk tarçın da eklenebilir. Tatlandırmak için bu tarifte bal kullanmayın. Yeni araştırmalar sıcak içeceklere konan balın besleyici değerini kaybedip, posa haline dönüştüğünü, bu şekilde içildiğinde vücutta ağırlık hissi uyandırarak bulantı, baş dönmesi gibi durumlara sebep olabildiğini gösteriyor.

Aynı tarif toz değil de tane zencefil, zerdeçal ile de denenebilir, tadı daha hafif olur (Ben tane olarak daha çok seviyorum). Fakat böyle deneyecekseniz sütü ayrı ısıtımayı, su ve malzemeleri ayrı ısıtmayı öneririm. Çünkü tane olduklarında özleri suya çabuk karışmıyor, kaynatma daha uzun sürüyor bu sırada da süt yanıyor.

Etkinliği defalarca kendimde ve eskiden böyle tariflere pek ihtimam etmeyen eşimde test edilmiştir.

Geçmiş olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder